Huhtikuisen Tukholman huiput

Viikonloppuna oli vihdoin aika taas vierailla Tukholmassa! Se on ehdottomasti yksi suosikkikaupungeistani! Perjantaina olimme Tukholman yliopistolla konferenssissa, mutta sen jälkeen vaihdoimme vapaalle ja olimme varanneet ystäväni kanssa hotellihuoneen Södermalmilta sunnuntaihin asti. 

Ehdimme loistavasti kierrellä kaupunkia ja seuraavaksi vinkkaan muutamia kivoja vierailukohteita, joihin sisustajien tai kuninkaallisista kiinnostuneiden kannattaa suunnata :)

Södermalmilla kävimme ihan ensiksi House of Rym:ssa (www.houseofrym.com), joka oli aivan hotellimme lähettyvillä osoitteessa Hornsgatan 73. Liikkeessä on muun muassa hienoja, persoonallisia asioita, julisteita ja kodintekstiilejä. Ainakin luontoaiheista pitävien on syytä pysähtyä ja miksei graafisten kuvioiden ystävienkin: 

 Meille kotiutui pari sieniaiheista kahvikuppia aluslautasineen :)Tukholmassa ei ollut keväinen sää ja räntäsadekuurotkin yllättivät meidät muutaman kerran. Aurinko pilkahteli kuitenkin kumpanakin aamuna ja koristekirsikkapuut kukkivat :)Muistatteko muuten, missä lastenkirjassa nämä kaverit esiintyvät? Aivan totta: Hassut, hauskat hirviöthän ne siinä lymyilevät Södermalmin kadun varrella!


Tässä Tukholman kaupunginosassa on muutenkin elävä kaupunkikulttuuri ja sen rannasta avautuvat kauniit maisemat kohti vanhaa kaupunkia. Kuva on lauantaiaamulta, jolloin bongasimme eräästä näyteikkunasta myös aina niin ihanaa Svenskt Tenniä nojatuolin muodossa!Kukkakaupat olivat jo reilusti levittäneet tarjontaa ulos ikkunoidensa eteen. 


Södermalmilta kävelimme rauhassa aamupalalle vanhaan kaupunkiin, jonka kahviloissa on tunnelma tallella. Valitettavasti en muista tämän kahvilan nimeä, mutta päivä alkoi makoisasti omenapiirakalla ja vaniljakastikkeella (sunnuntaiaamuna omppupiirakka vaihtui porkkanakakkuun) :) Lomalla saa syödä, mitä milloinkin mieli tekee, turistit tuumivat!


Aamukahvin jälkeen jatkoimme Kuninkaanlinnan pihalle, jossa on linnan pikkukauppa (www.kungligaslottsboden.se). Siellä on kaikkea kuninkaallisista kukkaruukuista, saippuoihin, kekseihin ja kynttilöihin. Kaunista katseltavaa!Vakiokohde on toki myös NK-tavaratalo, jonka alakerran kodinosastolla voi ihastella esimerkiksi silkki- ja muovikukkia. Kuvassa pajunkissat, jotka kestävät huhtikuuta kauemmin :)
Ja kaktukset ovat nyt tosi muodikkaita! Niitä oli joka kaupan ikkunalla.(Kolmiosaisen kuvan ylimpänä olevat kaktusmaljakot löytyivät NK:n alakerroksesta. Suurin niistä taisi olla puolen metrin korkuinen!)


Seuraava kukkakauppa löytyi NK:n läheisyydestä Regeringsgatanilta. Jos vielä on kevään ensimmäiset parvekekukat istuttamatta, nyt kiireesti! Violettia näkyi paljon laventelien, orvokkien ja tähtisilmien terälehdillä.Birger Jarlsgatanille menimme Zara Homen vuoksi, mutta sen jälkeen poikkesimme myös Norrgavelilla. Sieltä silmiin osui ruotsalaisen suunnittelun yksi innovaatio: Wet Pot. Suomessahan yrttiruukkuja on myös eri valmistajilla, mutta muovisiin vastaaviin verrattuna tässä oli tyyliä aivan toisella tavalla. Uloin ruukku on lasia ja sen sisällä on yläosasta lasitettu leveäreunainen saviruukku. Lasiin laitettu vesi imeytyy hiljalleen saviruukun läpi säilyttäen kasvin juuriston kosteana. Nerokasta!

Segelstorgetille tultuamme kävimme Design Torgetia vastapäätä olevassa Differents Things -liikkeessä. Se on hyvin ajan hengessä kiinni kaikkine metallisine piensisustustuotteineen, amppeleineen ja maljakoiksi sopivine mittamukeineen. Jos viipyy Tukholmassa vain muutaman tunnin ja tulee Segeltorgetin läheisyyteen, täällä kannattaa pyörähtää. Kaupassa oli paljon kaikkea kivaa!

Minä olin matkalla vain käsimatkatavaroiden eli pienen laukun (plus rajallisen rahavaraston) turvin, joten hankinnat jäivät muutamaan minimaaliseen maljakkoon. Ne ovat yläpuolella olevan kuvan maljakoiden tyylisiä ja voin laittaa niistä käyttökuvia myöhemmin blogiin. 

Jos tässä vaiheessa mietitte, miten ehdimme katsoa läpi kaikki edellä mainitut paikat, voin kertoa, että liikkeellä oli varsinaiset tehotytöt. Lauantaina kiersimme kaupunkia lounaan ja parin viinilasin voimalla yhdeksän tuntia putkeen! ;) Mutta kuka on se, joka malttaa Tukholmassa loikoilla hotellihuoneessa, kun kaupungissa on niin paljon kivaa katsottavaa?!


Vihdoin illalla, kun kävelykiintiö oli täynnä, kävimme syömässä ja joimme iltaoluet samalla, kun päivitimme kuninkaallisia uutisia. 


Ei tarvinnut unta juuri houkutella, kun kymmenen aikaan kaaduimme sänkyyn! Zzzzz...

Sunnuntaina vuoron sai Drottningholmin linna ja sitä retkeä täytyy käsi sydämellä suositella etenkin kesäaikaan, kun linnan kolmeen eri puistoon voi ottaa vaikka piknikeväät mukaan. Huhtikuinen sää ei meitä aivan ulkonasyömiseen asti suosinut, mutta kyllä linnan sisälläkin kelpasi katsella ympärilleen.
Linna on auki päivittäin 11-16. Kuningaspari asuu sen yhdessä siivessä, mutta isoon osaan huoneista yleisöllä on pääsy. Meitä lämmitti ystäväni kanssa pelkkä tieto siitä, että olimme todennäköisesti samaan aikaan samassa rakennuksessa pikkuprinssi Alexanderin kanssa ;)

Sunnuntain ainoa varsinainen kaupassakäynti ja inspiraatiotuokio osui Regeringsgatanin Adlibrikseen. Siellä sitten vierähtikin hyvä tovi käsityö- ja askartelukirjoja selaillessa ja cappucinoa nauttiessa. Liikkeestä voi hankkia kahvia tai pientä syötävää kirjojen ja askartelutarvikkeiden lisäksi. Minä ostin neljän decoupagearkin lisäksi kirjallisen uusia ideoita lastenjuhliin - tai miksei vappuakin varten! :)


Tätä lueskellessa iltalento humahti Helsinkiin huomaamatta ja unohduksissa oleva kouluruotsi sai seurakseen muutaman uuden sanan. Sormet jo syyhyävät sjungande munkareiden ja uusien popcornbägareiden tekoon! 


Tavataan taas Tukholma! Vi ses igen! 


Kommentit

Suositut tekstit