Unelmia, hommia ja Unelmahommia -kirja

Olen koukussa Unelmahommissa -kirjaan! Kerroin jo eilen teille lukevani Satu Rämön ja Hanne Valtarin kirjaa Unelmahommissa - tee itsellesi työ siitä, mistä pidät (WSOY 2017). Kirja on antanut ainakin tuhat uutta ideaa ajatella omaa työuraa uudenlaisista vinkkeleistä. Rämö ja Valtari ovat kumpikin laveasti sanottuna luovan alan yksityisyrittäjiä, mikä tarkoittaa heidän kohdallaan ammattimaista bloggaamista, toimittajan töitä, putiikin pitämistä, matkaoppaiden ja matka-artikkelien kirjoittamista jne. Naiset ovat tehneet itselleen työn ja saavat elannon sellaisista asioista, joiden tekemisestä he nauttivat ja joita he saattaisivat harrastaa ilmaiseksikin, jos leipätyönä olisi joku muu homma. Minun mielestäni kirjan keskeisimpiä pointteja ovat olleet tähän mennessä nämä:

1) Unelmiasi ei toteuta kukaan muu kuin sinä itse. Ole se kala, joka ui tarvittaessa vastavirtaan äläkä luovuta liian helposti.

2) Tavoite ilman suunnitelmaa on pelkkä toive.

3) Älä anna osaamistasi ilmaiseksi. Työsi on juuri sen arvoinen, minkä hintaiseksi sen itse hinnoittelet.

4) Jos et löydä yhtä työtä/työtehtävää, joka tekisi sinut jatkuvasti onnelliseksi, voit tehdä samaan aikaan useampia hommia eikä sinun edes tarvitse yrittää olla yhdellä alalla ikuisesti.Kirjassa puhutaan myös unelmatyössä jaksamisesta, ajankäytöstä ja työstä osana tasapainoista elämää. En ole vielä päässyt lukemisessa niihin lukuihin asti, mutta myöhemmin tänään jo ehkä...

Omat "perisyntini" työelämässä ovat turvallisuuden kaipuu (arvostan pysyvyyttä, enkä ole riskinottaja, koska esim. työpaikan vaihto tuntuu kuluttavan energiaani valtavasti) ja vahvan ammatillisen identiteetin rajautuminen vain yhdelle alalle, mikä kertoo ainakin siitä, etten ehkä tunnista riittävän hyvin kaikkia taitojani ja näe, mitä osaamista minulla voisi olla muissa töissä. Toisaalta nykyinen työni on niin monipuolista, että siinä on etua lähes kaikesta, mistä vain jotain tietää tai mitä osaa tehdä.

Rämön ja Valtarin kirja ei päästä lukijaansa helpolla, sillä se kannustaa paitsi unelmoimaan myös ottamaan konkreettisia askelia kohti haaveita irtautumatta arjen realismista. Työ ei voi olla sellainen, että asuntolaina jää maksamatta ja vaikka hommissaan viihtyisi kuinka hyvin, ihmisen on myös syötävä ja saatava hankittua lapsilleen kaikki tarvittava.

Unelmatyössä -kirja sopii tähän aikaan, kun työsuhteet ovat monesti pirstaleisia ja ilman itseohjautuvuutta joutuu helposti vain ajelehtimaan muiden ehtojen armoilla. Kirja kannattaa lukea, jos haluaa pohdiskella omaa asemaansa työelämässä tai tulevaisuuden siirtoja. Rämöllä ja Valtarilla on suora ja rehellinen ote ja heidän teksteistään huomaa, että kumpikin on ammattikirjoittaja - niin sujuvaa teksti on, kertomus etenee ja asioita tarkastellaan kaikilta kanteilta.

Lukemisen lisäksi saimme tänään vietyä lomahuvilalle petivaatteet ja muita tarpeellisia juttuja. Koirat kirmailivat pitkin rantaa ja tulomatkalla takapenkiltä kuului vain tuhina <3 Lilian ja Mimi <3


Kotona odotti kimppu tuoksuliljoja, jotka olivat päivän aikana avanneet nuppunsa. Kesä on myös keittiössä! Ja hei, enää viikko lomaan! :)


  

Kommentit

Suositut tekstit