Luonnonkaunis Örö

Arki on meilläkin pyörähtänyt osittain kesäloman jälkeen käyntiin, mutta viime viikon loppupuolella teimme vielä yhden - ehkäpä kesän parhaan - venereissun. Otimme kohteeksi Örön, johon emme ole aiemmin menneet sen "käärmeikkään" maineen vuoksi. Pelko osoittautui turhaksi emmekä nähneet yhtään käärmettä, mutta pidimme toki koirat pois pusikoista ja itsekin vältimme poikkeamista teiltä ja leveämmiltä poluilta. 

Örön saari on ollut sata vuotta suljettuna sotilasalueena ja vasta 2014 se avattiin veneilijöille ja muille matkailijoille. Saaren nähtävyyksiä ovat erilaiset linnoitukset, tykit sekä pitkään koskemattomana säilynyt luonto. Örö sijaitsee avomeren äärellä niin, että maisemat ovat todella erilaiset kuin lähempänä mannerta sijaitsevilla saarilla. Saaren ympärillä on myös useampia luotoja, jotka tekevät merimaisemasta huikean kauniin ja omaleimaisen.

Vierasvenesatama sijaitsee saaren keskivaiheilla ja laiturit on rakennettu kauniisti myötäilemään rantakallioita. Torstaina ja perjantaina, jolloin olimme Örössä, oli myös tyyni sää, mikä teki satamassa oleilusta vieläkin ihanampaa. Joka puolella, mihin ikinä päänsä käänsi, oli vain niin kaunista!Örössä on hienosti säilyneitä kasarmirakennuksia. Punavalkoisia taloja näkyy siellä täällä ja saaressa on muun muassa taiteilijaresidenssejä. Lähellä vierasvenesatamaa on vanha kasarmin ruokala, jossa toimii nykyään ravintola. Ravintolan vieressä sijaitsee pikkuinen kauppa ja matkamuistomyymälä, josta saa vuokrata myös pyöriä. Polkupyörän vuokraus onkin Örössä asia numero 1, joka kannattaa tehdä, vaikka pyöräilystä ei muuten kovin paljon välittäisikään. Pyöräillen pääsee nimittäin kaikista kätevimmin saaren pohjois- ja eteläkärkeen, jotka ovat maisemiltaan huikeat! Niitä ei pidä jättää katsastamatta.

Etäisyydet saarella eivät tietenkään ole päätä huimaavia, mutta pyörällä pystyy näkemään saaren hyvin yhdessä päivässä. Reppuun kannattaa pakata mukaan päiväkahvit, sillä saaren eteläkärjessä on pöytä ja penkit sellaisten näkymien äärellä, että kahvi alkaa takuulla maistua teenjuojillekin :)


Ehdimme nauttia kahdesta leppoisasta päivästä ja illasta Örössä ennen kuin lauantaina lähdimme taas kotia kohti. Sunnuntaiksi oli luvattu vesisadetta ja olimme jo etukäteen päättäneet, että tulemme mieluummin sateen alta pois ja veneen kanssa takaisin Turkuun.

Käyntimme Örössä oli ensimmäinen, mutta ei varmastikaan viimeinen <3

Anna

Kommentit

Suositut tekstit