New York -kertomuksia (fiilistelyosa 2)

Ensimmäinen yö matkan jälkeen nukuttu ja jonkinlainen lentoflunssa iskenyt, grr! Pää on unien jälkeen kuitenkin jo huomattavasti selvemmän tuntuinen. Väsymys todella tuntuu joskus kuin krapulalta ilman viinaa!

Kirjoittelin eilen lähinnä New Yorkin shoppailumahdollisuuksista - joskin unohdin East Villagesta bongaamani mekkokaupan, joka oli East 9th Streetillä parin korttelin päässä Third Avenuesta. (Samantyylinen lempimekkokauppani Tukholmassa lopetti vuosi sitten, joten tämä tuli tarpeeseen!) Lähellä sijaitsee myös Tokyo7 (East 7th Streetilla, ekan ja tokan Avenuen välissä), joka myy käytettyjä merkkivaatteita. Luksusmerkkejä metsästävän kannattaa käydä siellä, mutta alle 200 euron budjetilla visiitti jää vain ihailun tasolle ;)

Samoin unohdin mainita, että ympäri kaupunkia on useampia paperikauppoja, joissa kannattaa käydä. Toin tuliaisiksi muun muassa pari pakettia onnittelukortteja, joita löytyi alennuksesta. Hinnat ovat muuten paperituotteilla samantasoisia kuin Suomessa, mutta valikoima erilainen ja tietysti paljon laajempi. Askartelijoillekin löytyy vaikka mitä, jos matkabudjetissa on siihen tilaa :)

Tässä omia ostoksiani:
Muuten matkaohjelmamme vastasi varmasti monen muun New Yorkin kävijän ohjelmistoa. Lyhennettynä se näytti tältä:

Ke: Saapuminen iltapäivällä, kuljeskelua hotellin lähistöllä ja illallinen ennen aikaisia unia.
To: Kävely Manhattanin eteläpäähän läpi SoHon, Lower Manhattanin ja Financial Districtin. Matkalla WTC-muistomerkit ja Battery Parkista lähdimme veneajelulle, joka vei meidät katsomaan muun muassa Brooklyn Bridgeä ja Vapaudenpatsasta.
Pe: Käynti MoMassa ja Time Squarella.
La: Päiväkävely Central Parkissa, jonka jälkeen 3,5 tunnin Sex and the City -kiertoajelu.
Su: Visiitti Brooklynin puolelle ja iltapäivällä Broadway-musikaali.
Ma: East Villagessa kuljailua 
Ti: Kotimatkalle aamupalan jälkeen

Tämän lisäksi kävimme tietysti illallisilla eri puolilla kaupunkia (China Townissa, Little Italyssa, Upper West Sidessa jne.) 

Tässä sitten liuta kuvia viikon varrelta!WTC-muistomerkit:

Brooklyn Bridge ja Vapaudenpatsas:MoMa:


Time Square:


Little Italy:
Central Park: 


(Kuvan henkilö on joku japanilainen turisti.)

Sex and the City -kierrokselta Carrien kotiportaat ja ravintola, joss Mr. Big ja Carrie viettivät häitään edeltävää illallista:Community Garden Brooklynissa:
East Village:
(Kuvan naiset ovat paikallisia viettämässä aamupäivää Tompkins Square Parkissa.)

Viimeisen illan kruunasi nousu the Empire State Buildingiin, josta avautui näkymä koko kaupungin ylle sen ollessa täydessä iltavalaistuksessa! 
Ja siitä muistoksi hankittu kaikista kitchein tuliainen: väriävaihtava lasipatsas! :D


Vaikka ohjelmaa oli riittämiin, ehdimme välillä käydä hotellilla lepäämässä, nautimme päivädrinkkejä, kun siltä tuntui ja kuten jo mainitsin söimme kaikessa rauhassa pitkiä illallisia. :) Yöelämästä en sen sijaan New Yorkin osalta osaa sanoa mitään, koska pikkutunneille asti emme jaksaneet (emmekä edes yrittäneet!) pitää silmiä auki. Turistin ei sovi unohtaa pitkiä yöunia, hyviä kenkiä eikä malttia siemaillun alkoholin määrässä! :) 

Energiaa kävelyyn sai heti aamusta pancakeseista vaahterasiirapilla kuorrutettuina: 


Ja muutama muu "hipsterin annoskuva" :DNew York on suurkaupunkina meluinen, täynnä ihmisiä ja autoja eikä kaduilla voi välttyä törmäämästä kaikenlaisiin roskapusseihin. Manhattanilla on yksinkertaisesti niin monta miljoonaa ihmistä, ettei ruuhkilta ja logistiikkaongelmilta (kuten roskien kuljetuksen hitaus) voi välttyä. Toisaalta New Yorkin rosoisuus tekee kaupungista juuri omanlaisensa. 

Puistot eivät myöskään ole New Yorkin parasta antia - Central Parkia lukuun ottamatta, mikä sekään ei nauti kummoisestakaan kukkaloistosta. Esimerkiksi Pariisin matkan voisi aivan hyvin toteuttaa vaikka vain kiertämällä kaupungin eri puistoja nauttimalla niiden suihkulähteistä, kävelykujista ja vuodenaikojen mukaan vaihtuvista kukkaistutuksista. New Yorkissa puistoihin ei ole panostettu läheskään samalla intensiteetillä. Toki niitä kannattaa katsastaa, kun ne eteen osuvat, mutta varsinaisiksi vierailukohteiksi en ainakaan itse näkemistäni puistoista valitsisi kuin Central Parkin (kuvassa alla Jacqueline Kennedyn Onassis Resevoir Upper East Siden puolelta katsottuna). 


Newyorkilaisista ihmisistä jäi hyvä kuva: tietä neuvottiin aina auliisti (niin tavalliset kadunkulkijat, kauppojen henkilökunta kuin Brooklynin palomiehet) ja hauska tapa kehua spontaanisti muiden ihmisten vaatteita, kampauksia ym. ilahdutti viikon aikana! En ole millään muulla matkalla saanut niin paljon kohteliaisuuksia muilta naisilta, ihanaa! 

Ravintoloiden ja kauppojen työntekijöiden asiakaspalvelutaidot ja -halu vaihtelivat kovasti, mutta kokonaisvaikutelma jäi plussan puolelle. Olisi kiva kuulla, millaisia kokemuksia teillä muilla on New Yorkista? Vastaavatko ne omia havaintojani? 

Ja mitä vielä jäi näkemättä? Ehkä uutta matkaa vartenkin sopii jo alkaa kerätä vinkkejä! Eihän tämä viimeiseksi New York -visiitiksi missään nimessä saa jäädä! :) :) :)Kommentit

Suositut tekstit