Veneilystä ja matkasta kohti Tukholmaa

Olen tänne blogiin aiemminkin kuvannut venereissujamme ja kertonut, missä olemme milloinkin liikuskelleet. Tämä kesä eroaa kuitenkin viime kesästä varsin paljon, koska meillä on edessä matka Tukholmaan asti - matka, joka alkoi tänään! Aikomukseni on tulevina viikkoina kirjoittaa enemmän siitä, millaista veneily on. Kuten jokainen voi arvata, se on merimaisemia, erilaisissa satamissa vietettyjä öitä, aika ajoin sadetta, joka ropisee veneen kannelle tai aurinkoa, joka puolestaan vaatii avaamaan veneen pressut ja vaihtamaan fleecepaidan bikineihin. Mutta se on myös venenaapureiden kanssa vaihdettuja kuulumisia, uusia tuttavuuksia, kynttilänvalossa istuttuja iltoja ilman televisiota ja kaasuhellalla kokkaamista veneen salongissa sijaitsevassa pikku keittiönurkkauksessa. Se on sopivien köysien valitsemista erilaisia rantautumispaikkoja varten, solmujen sitomista ja pyykinpesumahdollisuuksien selvittelyä sekä pesuvuorojen varaamista. Ja se on loputtomia yrityksiä tarjoilla bulldoggien ruoka niin, ettei sitä tarvitsisi hinkata pois veneen kauniilta ja hyvin öljytyltä tiikkilattialta.
 
Itse en ole mitenkään kokenut veneilijä, koska lapsuudessani vietimme kesät visusti sisämaassa Keski-Suomen peltojen ja metsien keskellä (kaupunkilaistytölle sekin oli suurta eksotiikkaa). Veneily on vienyt sydämeni vasta äskettäin, kun sen harrastamiseen tarjoutui mahdollisuus J:n ostettua Sunseeker Portofino 35 vuosi sitten keväällä Ruotsista. En ollut osannut edes ajatella, miten mukavaa veneily voisi olla! Tätä ennen olen haaveillut enemmänkin asuntovaunuilusta - jossa itse asiassa on yllättävän paljon samaoja elementtejä kuin veneilyssä, mutta siitä myöhemmin. 

Tällä matkalla tarkoituksemme on jo ylihuomenna päästä Tukholman vierasvenesatamaan Saaristomeren yli. Huomiseksi sääennusteet ovat luvanneet sateista säätä emmekä viitsi siinä tapauksessa vielä irrottaa köysiä Maarianhaminan Itäsataman laiturista, koska sateella näkyvyys merellä on huono ja matkanteko paljon raskaampaa kuin kirkkaalla kelillä. Purjehtimiseen verrattuna moottoriveneily ei ole kovin sääriippuvaista, mutta suuri mukavuustekijä säätila kuitenkin on. Ei ole kiva istua neljää tuntia ja odottaa olevansa perillä, jos aallot kovasti rytyyttävät veneen kylkiä - etenkään, kun meillä ei oikeasti ole kiire yhtään mihinkään. 

Tänään, kun lähdimme Turusta, aurinko paistoi vielä lähes kirkkaalta taivaalta, mutta pian sää muuttui pilviseksi. Matkasimme suurimmaksi osaksi samaa reittiä kuin Turku-Tukholma -väliä seilaavat matkustajalaivat ja niitä tulikin kaksin kappalein vastaan. Merikoira Pulla, joka ensimmäisessä kuvassa on jo lähtövalmiudessa, ei niistä hätkähtänyt lainkaan vaan pötkötteli sylissäni pelastusliivit päällä. Ennen Maarianhaminaa alitimme Lemströmin kanavan sillan ja pian sen jälkeen Itäsatama aukesikin silmiemme eteen. Siellä se taas odotti pitkän talven jälkeen!
Illat veneellä ovat ihania. Vaikka J ei niin kynttilöistä välitäkään, minusta ne tuovat tunnelman, jota ei millään muulla keinoin saa. Ja laitureiden ylle laskeutuva illan sinisyys... sitä voisi katsella ikuisuuden <3 
Huomenna on aikaa nauttia lisää Maarianhaminasta ennen kuin matka jatkuu. Arvatkaapa, onko myös ihana herätä keulakabiinista, kun laineet hiljalleen liplattavat saaden veneen kevyesti keinumaan. Se on kuin kehdossa nukkuisi.

Nyt hyvää yötä! Jatkan taas pian venetarinoita!

Anna

P.S. Loppuun vielä pari aurinkoista kuvaa juhannukselta, jota vietimme ystäviemme mökillä Turun Hirvensalossa - olkoonkin, että yövyimme tietysti omassa veneessä, joka oli kiinni mökin laiturissa :) Samainen talo oli meillä vuokralla toissa kesänä, mutta siirryttyämme Sunseeker-aikakauteen mökkeilyyn ei enää ole millään aika riittänyt lähes kolmen kuukauden kesälomasta huolimatta... jokainen veneilijä varmasti tietää tunteen, kun kesäaikaan maissa ei malttaisi olla millään, vaikka ohjelmassa olisi parhaan ystävän häät tai jotain muuta aivan ainutkertaista! ;) Kommentit

  1. Ihana merikoira teillä on! Kiitos mielenkiintoisesta kuvauksesta venematkastanne Tukholmaan. Harrastamme myös veneilyä ja Tukholma voisi olla ensi kesänä varteenotettava vaihtoehto reissulle. Veneasema Turussa voisi olla hyvä tankkaus ja huoltopaikka ennen Tukholmaan suuntaamista. https://www.s-marin.fi/veneen-tankkaus

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit